Fri. Feb 22nd, 2019
unnamed 2 3

Aplikacija za manipulaciju PDF fajlovima

PDF fajlovi se u današnje vreme često upotrebljavaju i postali su nezamenljivi. Razloga za to je mnogo, ali razlog za njihovu široku upotrebu mala veličina fajla, mogućnost da se otvori na različitim operativnim sistemima a da dokument ne promeni svoj raspored. Pored ovoga kvalitet odštampane verzije nekog dokumenta je odličan ukoliko se PDF fajl pravilno kreira.

 

PDF je ISO standardizovan još davne 2005. godine i označava Portabilni Dokument Format. Namenjen je da ima razne funkcije, a neke od njih sam ja već naveo. Neke od dodatnih funkcionalnosti su mogućnost enkripcije, embedovanje (ugrađivanje) fonta, upravljanje bojama i još neke druge mogućnosti.

 

Ovom prilikom ću Vam govoriti o aplikaciji koju ja često koristim da bih radio razne stvari sa PDF fajlovima. Samo kreiranje PDF fajla se radi ili preko opcije za čuvanje u Word-u, a LibreOffice takođe ima svoj dodatak u svom Writer-u ili preko opcije Print to PDF (Štampanje u PDF).

 

Ime aplikacije je Free PDF Tools i može se preuzeti sa sajta https://www.pdfill.com/ i kao što joj samo ime govori potpuno je besplatna za korišćenje. Pored nje je potrebno instalirati i jednu skriptu, ali ćete obaveštenje o tome dobiti u procesu instalacije. Na sledećoj slici možete pogledati kako izgleda početni ekran aplikacije:

unnamed 2 3

 

Prva opcija koja je jako korisna jeste mogućnost da spojite više PDF fajlova u jedan. Kada je odaberete imate mogućnost da selektujete više različitih PDF fajlova ili jedan folder u kome se svi oni nalaze. Kada ih izaberete možete ih u pomoć komandi sortirati tako da napravite redosled onaj koji Vi želite.

 

Druga opcija Vam omogućava da izvučete jednu ili više strana iz nekog veliko PDF dokumenta ili da promenite redosled stranica, kao i da obrišete neku stranicu viška iz nekog dokumenta.

 

Opcija pod brojem 3 Vam omogućava da zaključate određeni PDF dokument (koji ste npr. Vi kreirali) uz pomoć šifre i da odredite šta osoba bez šifre može s njim uraditi. Ovim dajete ili oduzimate određene privilegije – npr. osoba ako nema šifru može samo da otvori dokument ali ne i da odštampa ili oduzimate mogućnost nekome da radi copy/paste i slično. Pored ovoga ukoliko imate dokument koji je neko zaključao i ne dozvoljava Vam da radite neke od ovih stvari Vi ga uz pomoć iste opcije možete otključati i raditi sa njim šta želite. Naravno podrazumeva se da je vlasnik dokument isti zaštitio šifrom. Ukoliko je dokument zaključan sertifikatom onda Vam ova opcija nije od pomoći prilikom otključavanja dokumenta. O sertifikatima ćemo pričati drugom prilikom. Ova ista opcija Vam omogućava da postavite šifru i za otvaranje dokumenta. To praktično znači da osoba kada dva puta klikne na PDF mora da unese šifru kako bi videla šta u njemu piše.

 

Opcija pod brojem 7 je na primer korisna ukoliko želite da preko nekog Vašeg dokumenta na svakoj strani napišete krupnim slovima tekst ZAŠTIĆENO ili COPYRIGHT ili šta god želite kako niko ne bi mogao samo da odštampa nešto iz Vašeg PDF fajla i to predstavi kao svoje. Dok uz pomoć opcije 8 možete npr. dodati logo Vaše kompanije na svaku stranu PDF fajla u delu stranice koji Vi za to odredite.

 

Opcija pod brojem 9 Vam omogućava da ukoliko imate nekoliko skeniranih dokumenata kao sliku (npr. poslovne preporuke) spojite u jedan PDF fajl. Isto imate opciju da odredite margine, redosled stranica i još mnogo toga drugog. Opcija pod brojem 10 radi suprotnu stvar – učitate PDF fajl i aplikacija će sve strane ili one koje Vi odaberete pretvoriti u slike u formatu koji Vama odgovara i sa rezolucijom koju Vi zadate.

 

Pored svega ovoga aplikacija Free PDF Tools ima još mnogo drugih korisnih opcija. Probajte sami da otkrijete šta one rade i kako Vam mogu pomoći u svakodnevnom životu. Ukoliko Vam nešto nije jasno ili zastanete u procesu istraživanja ja sam Vam na raspolaganju da me kontaktirate i da zajedno rešimo sve.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lips & Heels

online magazin

Pratite nas na društvenim mrežama

RSS RSS

%d bloggers like this: