Fri. Jan 18th, 2019

Viber & WhatsApp – Desktop verzija

U današnje vreme svi često koristimo razne aplikacije za razmenu poruka. Zahvaljujući njima komunikacija je postala brža, lepša i zanimljivija, ali je to u isto vreme SMS poruke poslalo u zaborav, a internet je postao još popularniji. Prvenstveno su ove aplikacije bile dostupne za pametne uređaje, ali dosta ljudi nije upoznato sa činjenicom da ove iste aplikacije mogu biti instalirane i na desktop računare,  što omogućava još bržu i lakšu komunikaciju.

Viber je dostupan na stranici www.viber.com i možete preuzeti verzije za Windows, Mac i Linux operativne sisteme. Ja sam u početku više koristio Viber jer mi je bio zanimljiv i ljubičast (moja omiljena boja), a onda su se pojavili stikeri (stickers) pa je postalo zanimljivo preuzimati stikere i gledati koji je najbolji za komunikaciju. Nakon toga sam preuzeo desktop verziju i stalno je koristim. Na desktop verziji možete isto koristiti kameru i mikrofon, kao i stikere. Pored ovoga možete slati i primati fajlove. Viber desktop aplikacija radi nezavisno od Vašeg telefona – što znači da telefon ne mora biti pored Vas, a ne mora biti ni uključen da bi aplikacija normalno radila. Viber će takođe povući i sve Vaše kontakte sa telefona tako da u svakom trenutku možete poslati poruku bilo kome. Na sledećoj slici pogledajte kako izgleda Viber desktop aplikacija.

Za bolji kvalitet, kliknite na željenu fotografiju

 

slike 1

 

Sa leve strane možete videti Vaše kontakte, a iznad toga imate opciju omiljeni gde možete dodati često kontaktirane osobe da im što pre i lakše pošaljete poruku ili da ih pozovete. Sa desne strane imate na raspolaganju razne stikere, a pojedini stikeri su dostupni samo za Desktop verziju (ne možete ih preuzeti na telefonu). U opciji Tools možete promeniti jezik, kao i razne druge opcije poput opcija za obaveštenja, gde će se pojavljivati i koja obaveštenja želite da primate. U sredini na dnu ekrana kucate poruku i šaljete je pritiskom na taster Enter, a pored toga u levom delu imate opcije da pošaljete GIF sliku ili fajl. Aplikacija lepo radi i moja preporuka je da je instalirate i isprobate. Ukoliko nemate aktiviran Viber na telefonu, ova aplikacija neće raditi na računaru.

Whatsapp je dostupan na adresi www.whatsapp.com i možete preuzeti verziju za Windows ili Mac. Linux verzija nije dostupna. Na stajtu možete videti da zahteva Windows 8 ili noviji, ali Vam mogu reći da radi bez ikakvih problema i na Windows 7. Ja isprva nisam koristio Whatsapp toliko, više sam bio Viber fan. Međutim, vremenom sam video da Whatsapp radi mnogo brže i da je „lakši“ za telefon.

 

slike 2

 

Whatsapp takođe učitava sve Vaše kontakte iz telefona i možete poslati poruku bilo kome u svakom momentu. Mana ove aplikacije što nema mogućnost poziva – ni zvučnog, a ni video. Dostupni su Vam klasični emotikoni koji se inače nalaze u telefonu, a stikera svakako nema. Slanje fajlova je svakako omogućeno i kada kliknete na spajalicu u gornjem desnom uglu možete birati da li želite da pošaljete fotografiju, da se napravite fotografiju sa kamerom odmah i da je pošaljete ili neki dokument. Tri vodoravne tačke pored daju razne opcije za svaki kontakt pojedinačno – brisanje poruka, obeležavanje poruka, informacije kontakta i dr.

Ova aplikacija nije u stanju da radi ukoliko telefon nije uključen i povezan na internet. Nemate mogućnost da obeležite omiljene kontakte kako biste ih brže kontaktirali, ali imate mogućnost da „zalepite“ određeni chat na vrh liste tako da je uvek tu dostupan. Kada govorimo o opcijama Whatsapp desktop aplikacijena raspolaganju su Vam opcije za gašenje obaveštenja, promenu pozadine chat prozora, da pregledate blokirane kontakte i slično. Pored ovoga aplikacija ume biti spora i ne bih je preporučio da je instalirate ukoliko imate manje od 6GB Ram memorije. Ideja je bila da se omogući brža komunikacija i ništa više. Tvorci nisu želeli previše da komplikuju sve, jer je i sam Whatsapp za pametne uređaje vrlo jednostavan i brz.

Preporučujem da instalirate obe i da vidite koja Vam se više sviđa i da koristite jednu, obe ili nijednu – sve je na Vama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lips & Heels

online magazin

Pratite nas na društvenim mrežama

RSS RSS

%d bloggers like this: