Wed. Jan 16th, 2019

Web platforma za dizajn i obradu fotografija – FOTOR

Današnja opšta prisutnost društvenih mreža, gde pojedinci najviše objavljuju fotografije dovela je do masovne potrage za telefonima sa dobrom kamerom, ali i za aplikacijama za brzu i laku obradu fotografija. Jedna jako dobra web platforma je i Fotor koja odiše velikim izborom opcija za obradu fotografija, ali i za dizajn potpuno novih stvari.

Platformi se može pristupi putem web adrese www.fotor.com odakle se mogu odabrati tri najosnovnije opcije:

 

  • Edit,
  • Collage i
  • Design

 

 

 

 

Prve dve opcije su jako pogodne za sve, a naročito za one koji uživaju da postavljaju mnogo fotografija na svojim profilima. Treća opcija je najpogodnija za sve administratore društvenih mreža, ali je mogu koristiti i ostali. Najpogodnija je u poslovne svrhe zato što omogućava da se lako i brzo kreiraju Facebook ili YouTube cover slike, logoji, vizit karte i slično. Regularni korisnici ovu opciju mogu na primer iskoristiti da kreiraju sopstveni CV. Fotor je zaista nepresušni izvor resursa.

 

Na koji način se ovo radi? Jednostavno odaberete neku od ponuđenih rešenja (npr. vizit karta) i otvoriće Vam se već spremljeni šabloni koje možete izmeniti po sopstvenoj želji. Na raspologanju su vam dodatne sličice, razni fontovi i pozadine. Sve je to poređano sa leve strane kako biste lako pristupili željenoj opciji. Ukoliko Vam se baš ništa ne dopada iz Fotor galerije, uvek možete iskoristiti fotografiju sa Vašeg računara. Većina opcija su dostupne potpuno besplatno.

 

Collage opcije je odlična za društvene mreže. Ukoliko ste napravili seriju sličnih fotografija i ne želite da baš sve objavite posebno, jer to može izgledati monotono. Uz pomoć kolaž opcije možete usložiti više različitih fotrafija u jednu zanimljiviju. Dostupni su Vam klasični kolaži, ali pored njih možete iskoristiti i neke umetničke ili nesvakidašnje. Kada izaberete jedan od ponuđenih modela kolaža otvoriće Vam se dodatne opcije odakle možete ponovo izabrati već pripremljeni šablon koji ćete modifikovati prema vašim potrebama. I kod kolaža su dostupne razne sličice, fontovi i pozadine. Kao i kod design opcije dosta stvari je potpuno besplatno.

 

Na kraju dolazimo do meni najomiljenije opcije a to je korekcija fotografija. Ja jednostavno uživam da se igram sa bojama i osvetljenjem. Odabirom ove opcije na Vama je učitate sa računara, Facebook-a ili Dropbox-a fotografiju koju želite da obrađujete. Nakon toga na raspolaganju su Vam brojni osnovni filteri poput – isecanja, rotiranja i gomile drugih koji se odnose na korekciju osvetljenja i boja. Pored ovoga dostupni su i efekti uz pomoć koji Vašu fotografiju možete pretvoriti u pravo umetničko delo. Efekti su vrlo slični onima koji se mogu naći na Instagramu i sličnim aplikacijama, ali u daleko većem broju. Nakon ovoga dolaze filteri za ulepšavanje uz pomoć kojih možete smekšati kožu, ukloniti bore, dodate maskaru, senku za oči i još mnogo toga. Neki od ovih filtera zahtevaju pretplatu, ali je dosta njih dostupno potpuno besplatno. Kao i kod ostalih opcija na raspolaganju su Vam veliki broj ramova, sličica i fontova za dodatno izražavanje Vaše kreativnosti.

 

 

Pored svih mnogobrojnih mogućnosti na raspolaganju su i opcije za vraćanje unazad ukoliko napravite neki pogrešan korak ili jednostavno želite da vidite kako je izgledala prethodna verzija Vašeg rada. Ovaj deo se označava sa po jednom strelicom nalevo i nadesno. Vaš rad možete podeliti direktno na društvenim mrežama ili ga sačuvati na lokalni ili udaljeni (cloud) računar. Sve ove opcije se nalaze na sredini iznad radne površine.

 

Da biste sačuvali Vaš rad na računar ili ga podelili na društvenim mrežama morate napraviti nalog. Da biste napravili nalog možete koristiti Vašu e-mail adresu ili Facebook nalog. Web platforma je dostupna na nekoliko svetskih jezika (engleski, španski, portugalski, ruski i dr.), ali srpski nažalost nije dostupan. To bi bile dve najveće mane.

 

Nadam se da ćete isprobati Fotor i da ćete ga često koristiti. Ukoliko želite da koristite ovu web platformu bez reklama (nisu invanzivne), kao i da imate pristup svim njegovim opcijama predlažem Vam da se pretplatite na Pro verziju. Kada se radi o nekim malim korekcijama ili ukoliko niste isuviše zahtevan korisnik Free verzija je sasvim dovoljna.

 

___________________________________

 

 

Autor: 

 

Moje ime je Miloš Rajčić. Trenutno živim i radim na teritoriji grada Beograda i imam 31 godinu. Odrastajući uz tehnologiju i internet u meni je probudilo želju da naučim na koji način sve to funkcioniše i kako to menja našu svakodnevnicu, a samim tim i život. Imam bogato iskustvo u korišćenju računara, raznih softvera i pametnih uređaja. Završio sam srednju ekonomsku školu, ali sam se celog života bavio informacionim tehnologijama. Trenutno radim na usavršavanju kako bih postao Web Developer. Za Lips&Heels pišem članke na temu Astrologije, jer sam se iz hobija njome bavio i još uvek se bavim već više od 10 godina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lips & Heels

online magazin

Pratite nas na društvenim mrežama

RSS RSS

%d bloggers like this: