Fri. Jan 18th, 2019
Dvorac Fantast

Aristokratska istorija Srba: Dvorci Vojvodine 2.deo

Ove nedelje posvetićemo se ka još nekoliko predloga, uz napomenu da je ovo samo deo onoga što ne trebate, već morate videti kada su u pitanju dvorci Vojvodine. Ovom serijom članaka potrudićemo se pre svega da Vam približimo njihovu priču, tradiciju i sve ono što ih čini nezaobilaznom destinacijom svakog avanturiste i putopisca. Dvorci Vam neće doneti samo kratkotrajna uživanja, već nove priče i svetove u vaše živote, one kojima ćete se posvetiti i ne želeti napustiti!

 

Aristokratska istorija Srba – dvorci Vojvodine

 

 

Dvorac Fantast – Bečej

 

Božanstveni biser Bačke skriven je u Bečeju a poznat je i po imenu Dunđerski, po Bogdanu koji ga je nakon više faza završio 1925. Godine. Bogdan Dunđerski pripada starobečejskoj lozi ove istaknute vojvođanske porodice, veoma značajne za našu istoriju. Ovaj dvorac urađen je u neogotičkom stilu sa četiri kule i tornjem po ugledu na najlepše dvorove Pešte i Beča tog doba (uz malo italijanskog elegantnog ukusa), a po impozantnom, prekrasnom izgledu može parirati i najpoznatijim zamkovima Evrope.

 

Dvorac Fantast

 

Unutar samog zdanja srešćete izuzetne zanimljivosti a svakako će vas na početku obradovati ukusno, u tradicionalnom ruhu uređena svečana sala. U dvorskom kompleksu naićićete i na Svetom Đorđu posvećenu kapelu koja je u neovizantijskom stilu delo beogradskog majstora Karbinera. Mozaici koji će Vam zaokupiti pažnju nasleđe su ni manje ni više do Uroša Predića a među njima su Tajna večera, Bogorodica sa likom Mare, po želji njenog muža Bogdana Dunđerskog.

 

Fascinira li vas priča da je na ovom imanju osim raznih egzotičnih životinja (poput muflona) zahvaljujući njegovom vlasniku i velikom ljubitelju nekada boravilo 1400 konja? Jedan od najpoznatijih je Fantast, nepobedivo grlo sa Beogradskih hipodroma. Dovoljno o odnosu Bogdana sa ovim predivnim bićem govori to što, osim što je dvorcu nadenuo njegovo ime, istog sahranio u dvorištu dok su kosti ovog pastuva danas izložene u jednoj od vitrina unutar dvorca.

 

Danas, ovo mesto će Vas pored svoje istorije oduševiti i uslugom koju nudi kao hotel u čijoj svrsi je danas aktivan, kao jedno od retkih takvih zdanja na ovom prostoru. Dvanaest soba, dva apartmana, dve konferencijske i svečana sala u neoklasicističkom stilu, dok je kapela danas dom venčanja i krštenja, pa je od ogromne vrednosti činjenica da nešto ovako fascinatno nije ostavljeno zubu vremena. Razlog više da i Vi pomognete u tome, jer sve što ovaj dvorac nudi nešto što je morate videti. Zaista je toga mnogo!

 

Ko ne bi poželeo pogled na ravnicu kojoj se kraj ne nazire. Isti pogled u kom je sa terase Fantasta uživao Bogdan sa sokolom na ramenima, znamenitim čuvarem sa krova ovog nadaleko znanog mesta iz mašte…

 

 

Tvrđava Bač – Bač

 

Impresivno istorijsko delo krije se blizu Dunavske lepotice – Bača.  Tvrđava koja umnogome podseća na neki prastari zamak potiče iz 15. Veka, iako se sam nastanak datira i koji ranije.  

 

Nalazi se u blizini pomenute reke iako nije direktno povezana s istom, već stoji međi reke Mustonge na nekadašnjem ostrvu. U vreme ugarskog kralja Roberta podignuto je ovo utvrđenje koje je do danas sačuvalo svoje “dostojanstvo” i apsolutno zasluženo čini ponos ovog gradića i čitave plodne bačke ravnice.

 

bac 1

 

Takozvani vodeni grad nije to slučajno, s obzirom da je sa svih strana bio opasan rekom, dok se k njemu prilazilo pokretnim mostom. Nadbiskup Petar de Varda krajem 1490-tih godina dovršio ju je a prijatna je i informacija da je na današnji izgled uticao i duh renesanse koji su pomogli i italijanski neimari. Tvrđava je u celosti građena opekama i prilagođena terenu pa sa četiri kule u uglovima, oblika nepravilnog pravougaonika kvalitetno je štitila ovo područje dok se danas ponosno uzdiže iznad vojvođanskog pejzaža.

 

Uprkos periodu kada je pala u ruke Turaka, a potom i rušenju, ona je danas najbolje očuvana te vrste na ovom panonskom prostoru a zahvaljujući restauraciji obilazak ovog mesta biće jedinstven vremeplov u srednji vek koji će Vam nedugo nakon odlaska probuditi glad za znanjem, istraživanjem, a ne moramo ni napomenuti, želju za ponovnom posetom…

 

 

Kaštel u Ečkoj – Zrenjanin

 

Sedam kilometara od Zrenjanina u pitomom banatskom selu Ečka svoj kutak našao je jedan fascinantan objekat iz 19 veka, dvorac za koji bi, da ne poznajete njegovu lokaciju, garantovali da je u ovu ravnicu prenet direktno iz viktorijanskog doba Engleske.

 

Zanimljivost da je sa samo devet godina slavnu karijeru ovde započeo i Franc List dovoljno govori da ovo mesto mora doći na Vašu listu. Nakon što ga je dobio na licitaciji, vlastelin Luka Lazar napravio je na ovom prostoru velelepni dvorac za sebe i svoje podanike. Međutim, 1820. Do kraja završio ga je njegov sin Alošton. A na samoj ceremoniji otvaranja tada maleni I ekstra talentovani kompozitor oduševio je brojne znamenite goste, poput grofa Esterkazija, tada najčuvenijeg i najbogatijeg veleposednika u Ugarskoj. 50 godina nakon toga kompletan današnji izgled kaštel poprima pod vlasništvom porodice Oronkur, gde je između ostalih boravio i regent Aleksandar Karađorđević.

 

Ovaj dvorac dograđivan je u različita doba i od velikog je značaja jer je danas ostao u izuzetno dobrom stanju. Crveno-bela spoljašnjost ga izdaleka izdvaja od drugih pa zahvaljujući tome ta pojava intrigira posetioce još pre nego zakorače u ovaj prelepi kompleks okružen prostranim parkom.

 

Kaštel je 2001. proglašen spomenikom kulture a danas funkcioniše i kao hotel u čijem ćete tradicionalnom ambijentu oživeti doba valcera i Listovih klavirskih bravura.

 

kastel ecka

 

Jedan od najluspešnije restauiranih spomenika kulture danas raspolaže sa čak 36 soba i 7 apartmana, velikim svečanim restoranom (nekada balskom dvoranom) dok je fontana sa skulpturom atrakcija pored koje sigurno nećete proći olako. Sam kaštel po svom piramidalnom krovu odnosno specifičnom stilu gradnje zaista je jedinstven na našim prostorima pa je njegova graciznost nešto je što ne smete propustiti da osetite.

 

 

Vila Sanković – Čortanovci (Inđija)

 

Lepo je živet’ u njem… zar ste zaista pomislili da će ovaj serijal proći bez sremskog doprinosa ovim božanstvenim objektima? U samom srcu istog na Fruškoj gori a kod naselja Čortanovci dočekaće vas mesto koje nije iz ovog vremena – a nećete biti ni vi, čim zakoračite u njenu blizinu. U tom trenutku gubi se svaki pojam o vremenu, običajima, životu kakav danas poznajemo. Savršeni kutak za one željne nečeg mnogo uzvišenijeg, pitomijeg, otmenijeg jeste Vila Stanković koju je osnivač medicinskog fakulteta u Srbiji, Radenko Stanković, sazidao 1930. godine. Pomislićete dovoljno znamenita ličnost, ali šta tek reći o čoveku koji je bio ministar prosvete za vreme vladavine Aleksandra Prvog odnosno namesnik kralja Petra Drugog Karađorđevića. Nacrte vile izradio je arhitekta Dragiša Brašovan, a vredi napomenuti da je isti zaslužan za izgled još jednog velelepnog zdanja palate Banovine u Novom Sadu.

 

VILA STANKOVIC2

 

U samoj čortanovačkoj šumi, a po ugledu na stare srpske srednjovekovne dvorce u čak 35 jutara imanja svoj dom našla je ova vila, a svoj iskonski mir svi oni koji su je posetili.

 

U poslednjim decenijama izgrađeni su i bungalovi za smeštaj koji pružaju potpuno novo iskustvo odmora, u pravom smislu te reči. Danas se ovde tokom leta održava festival pozorišta iz čitavog regiona, uz brojna takmičenja, a za ljubitelje Šekspirove drame u autentičnom, neki bi rekli savršenom ambijentu zamka istoimeni festival nešto je o čemu morate razmisliti.

 

Ovaj serijal mogli bi nastaviti u nedogled, ali upravo u tome je i suština, želimo da druga ušuškana, romantična, a nadasve fascinantna mesta otkrijete same/i!  

 

U svoje srce primite sve što dvorci Vojvodine nesebično pružaju. Lepotu, jednostavnost i posebnost vremena kad je sve bilo lakše, lepše, spokojnije za ljudsku dušu.

 

      A onda nam, u pauzi svoje avanture, pošaljite i svoje utiske!  

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lips & Heels

online magazin

Pratite nas na društvenim mrežama

RSS RSS

%d bloggers like this: