Fri. Feb 22nd, 2019
golijaa1

Golija – Planina impozantne lepote

Golija je smeštena u jugozapadnom delu Srbije i zahvata pet opština: Kraljevo, Rašku, Novi Pazar, Sjenicu i Ivanjicu. 

 

Dugačka je 30 kilometara i prostire se (u obliku slova S) u pravcu zapad-istok. Najviši vrh Golije je Jankov kamen, visok 1833 metara. 2001. godine proglašena je Parkom prirode 1. kategorije, kao prirodno dobro od izuzetnog značaja. Takođe je pod zaštitom UNESCO-a.

golijaa1

 

Ova planina bogata je vodama. Ima preko 100 izvora. Poznate reke su Moravica i Studenica, a treba posetiti i jezera Tičar, Nebeska suza i Košaninova jezera, koja su okružena netaknutom prirodom. Ima oko 100 vrsta lekovitih biljaka, a na njoj takođe živi veliki broj ptica i divljači. Smatra se jednom od najpošumljenijih planina u Srbiji. Padine su pogodne za skijanje, a taj sport je na Goliji još uvek u razvoju.

 

Na ovom području nalaze se manastiri Studenica, Sopoćani, Gradac, Kovilje, Đurđevi Stupovi, Pridvorica.

glorija2

 

Golija pruža mogućnost za različite aktivnosti tokom cele godine.  Zimi možete uživati u snegu, koji ovde pada u velikim količinama i dugo se zadržava, a leta su idealna za šetnju kroz netaknutu prirodu ili za vožnju bicikla. Ako planirate da savladate najviše planinske vrhove, pripremite se za ozbiljno planinarenje. Planina ima strme padine, a sa vrhova se pruža nestvaran pogled na planine Kopaonik, Zlatar, Prokletije. Oni koji vole laganiji tempo mogu šetati kroz guste zimzelene šume ili krenuti u potragu za bobičastim voćem, kojeg ovde priroda nudi u izobilju.

golija3

 

Turizam na planini još uvek je u razvoju, pa požurite da se među prvima uverite u lepotu njene živopisne i neistražene prirode. Golija će vas ostaviti bez daha i sa željom da je ponovo posetite.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lips & Heels

online magazin

Pratite nas na društvenim mrežama

RSS RSS

%d bloggers like this: