Thu. Feb 21st, 2019
maglic video produkcija.333

NAJLEPŠE NEPOZNATE TVRĐAVE SRBIJE (2)

Da li ste nas poslušali od prethodnog druženja? Odgovorite u komentarima ukoliko ste posetili jednu od tvrđava iz prvog dela našeg ciklusa skrivenih kamenih lepotica u serijalu “Sasvim prirodna Srbija“.

Ukoliko niste, stiže “kazna” kao dodatna čežnja koju ćete osetiti u narednim redovima. Ova mesta prosto vape da neko k njima pođe – a tamo ostane bez reči, a s mnogo srca.

 

 TVRĐAVA MAGLIČ – KRALJEVO

 

Kao po običaju, nekako bivamo nesvesni kulturnog blaga koje baštinimo. Žudeći za raznim evropskim destinacijama, luksuznim dvorcima I “našminkanim” zdanjima, u zaboravu ostane nešto baš ovakvo, Maglič koji već osam vekova uliva strahopoštovanje neprijatelju, a divljenje i ponos lokalnom narodu koji je itekako svestan, za razliku od šireg dela stanovništva, da u svojoj blizini ima spomenik kulture koji ni po čemu ne zaostaje za najpoznatijim bedemima Evrope! Štaviše, možda je baš onako viteški, onako kako samo ovi prostori umeju izroditi, poseban, jedinstven, drukčiji kada oduševi svakog putopisca koji u svojoj avanturi kroz stare, istorijski prebogate predele, ugleda impozantno uzvišenje u Ibarskoj klisuri, 20 kilometara južno od Kraljeva.

 

 

Nekada je ovo bio izuzetno prometan put kao linija spajanja Moravske duline I Kosova Polja, a smatra se da ga je najverovatnije podigao Uroš I Nemanjić (srpski kralj 1241-1276) kao odbranu od najezda Mongola koji su tada bili u svom zamahu. Maglič je svakako bio I namenjen zaštiti zadužbine Uroševe, manastira Sopoćani te Studenice njegovog dede Stefana Nemanje (još razloga za polazak ovom kraju). Razvoj države koji se kretao ka jugu doprineo je tome da u vojno-državnom smislu ovaj grad ne bude često napadan odnosno izgubi prvobitni strateški značaj, a onda postane idealan kutak i sedište srpskog arhiepiskopa Danila II, koji je u njemu obavljao sva crkvena, državna zaduženja, pisao crkvene knjige…

 

 

 

 

maglic video produkcija.333

 

 

 

 

 

Iako nikada istinski nije pao u osmanske ruke, Karađorđev ustanak doveo je do oslobođenja Ibarskog kraja, što je značilo i Maglič i Koznik, a I u Miloševoj buni imao je dobar udeo nakon naredbe istog da vojvoda Radoslav Jeličanin uzbuni narod Ibra odnosno postavi zasedu za Turke, što se i dogodilo.

 

Osim samog zdanja na kom će svaki korak, priča, pogled biti zlata vredan, uz obavezan povratak, ono što valja ne propustiti je da ukoliko dočekate noć u blizini, bacite pogled na osvetljenu lepoticu i istinski shvatite koliko draži naša zemlja čuva. Ekomuzej otvoren u saradnji s državom Italijom (koja je zajedno s gradom sufinansirala obnovu Magliča 2013. godine) takođe je mesto koje će zadovoljiti Vašu znatiželju, koja će nakon prvog susreta s ovim gradom biti veća nego ikada.

 

 

TVRĐAVA RAM – VELIKO GRADIŠTE

 

 

 

Pisali smo o Golupcu, pa sada znate kako možete ove dve lokacije uklopiti u savršeni izlet u Braničevo, što ne znači da ova predivna konstrukcija ne zaslužuje svoju priču.

 

Sagrađena je u 12. veku, ali znake prisustva nekog utvrđenja nalazimo još u rimsko doba na ovom području, posebno pod imenom Lederat. U 9.veku pominje se već ime “Horom” tokom bugarsko-ugarskih ratova. Današnje zdanje potiče iz sukoba Vizantije i Ugarske u 12. Stoleću.

 

 

 

 

tvrdjava ram 1 1097x509

 

 

 

  1. godine je po želji Bajazita II na granici s ugarskom teritorijom podignuta utvrda sa topovskim otvorima, pa je tako Ram postala jedna od prvih artiljerijskih zdanja te vrste u ovim predelima, a smatra se i jednom od najstarijih uopšte. Nalazi se na uzvišenoj steni koja se sa severozapadne strane spušta ka Dunavu. Turci su s njom nameravali uspešno odbraniti granice između Smedereva i Golupca od napada Ugara. Nakon jednog doba gde nije igralo značajno ulogu, oštećenja tokom Kočine Krajine kada je austrijska posada predvođena baronom Fon Lopreštijem izginula u eksploziji, (a on prozvan heroj od Rama), tokom tursko-austrijskih sukoba u 18. veku ponovo postaje strateški značajna lokacija. U svom izgledu ostavlja utisak prave vojne tvrđave, dok postoje i veze s Vizantijskom tradicijom koja se ogleda u spoljnoj ogradi zidova. 1128. prvi put se pominje kao takav nakon bitke u blizini u kojoj su Romeji pobedili Mađare.

 

 

 

 

Tvrdjava Ram djumurkana

 

 

 

 

 

U neposrednoj okolini naići ćete na neverovatni Golubački grad, malo dalje legendarnu Smederevsku tvrđavu, ali put započnite na pitomom Dunavu i otkrijte sve tajne ovog danas prilično očuvanog istorijskog nasleđa naše otadžbine.

 

TVRĐAVA KOZNIK – ALEKSANDROVAC

 

 

 

Nedaleko od Aleksandrovca, u božanskoj raskoši prirodnih lepota, nalazimo visoko na vrhu još jednu, tvrđavu Koznik ili Jerinin Grad koji se baš poput Magliča I još nekoliko mesta upravo tako naziva po narodnom predanju o starim gradinama nepoznatog porekla, koje su dobijale nazive po legendi o zidanju Smedereva I Jeleni Branković, od istih prozvane “Prokleta Jerina”.

 

 

Danas ovo mesto budi i literarnu inspiraciju, pa svoje mesto, sasvim zasluženo nalazi u domaćoj epskoj fantastici (poput Veštice iz Strašilova Miloša Petkovića), sve popularnijem žanru koji poslednjih godina uspešno budi naše uspavane, a tako fascinantne priče i legende.

 

Na obroncima Kopaonika stvorena je u 14. Veku a na uzvišenju iznad reke Rasine od čak 921 metar nadaleko dominira okolnim bajkovitim pejzažom, upotpunjujući dve najlepše strane Srbije, istoriju I prirodu, koje spojene rađaju nešto što ne postoji nigde na svetu, nešto naše, a božansko.

 

 

1200px Koznik77356

 

 

 

 

  1. Godine ovde je u sklopu Noći muzeja smeštena postavka “Život u srednjovekovnom zamku”, a Koznik se najviše vezuje za vreme Srpske Despotovine, Stefana Lazarevića (knez i despot – 1389-1427), te specifično njegovog vlastelina, velikog čelnika Radiča Postupovića (u narodnoj poeziji Rajko Oblačić, Rajko od Rasine), kome je Stefan Visoki 1405. upravo na obalama Rasine izdao dve povelje.

 

Podignut je vrlo verovatno u vreme kneza Lazara Hrebreljanovića (1371-1389), što se po moravskom stilu izgradnje može pretpostaviti, pa tako i podseća na Lazarev grad u tadašnjoj prestonici, Kruševcu. 1381. pominje se prvi put u njegovoj povelji manastiru Lavra svetog Atanasija na Svetoj gori, “u plemenitom gradu Kozniku”, kako se tamo navodi. Poznato je da je 1402. u godini kada je Stefan postao srpski despot i napravio podvig u bici kod Angore, kneginja Milica posetila ovaj srednjovekovni grad, a oboje u njemu potom često boravili, te se sa sigurnošću može reći da je njegov značaj bio izuzetan u bitnom periodu naše istorije.

 

 

Tako nije bilo ni kasnije što govori dalja priča ove tvrđave koju neizmeično zauzimaju Osmanlije, ali i vraćaju Srbi nakon pada Despotovine 1439., konkretno despot Đurađ Branković (1427-1456), posredstvom Segedinskog mira kojim je pet godina kasnije ona obnovljena. Tokom daljih decenija ona je nadograđivana a strateški značajan položaj nije gubila nikada, ko god je njom stolovao.

 

 

Novi slavan trenutak današnjeg lokaliteta beležimo u 1689. godini, vremenu Velikog Bečkog rata, kada su tursku posadu uništili srpski ustanici. Sedamdesetih godina prošloga veka započeti su radovi na raščišćavanju terena i obnovi utvrđenja. Do danas naziru se ostaci nekadašnjeg podgrađa, sa južne strane ispod samog zamka.

 

 

Koznik je posebno živ 9. avgusta, kad se jednom godišnje održava narodni sabor i likovno-pesnička kolonija. Ali vredi ga videti i u svakom drugom dobu, time osetivši svu nedokučivu misteriju, veličinu, a nadasve autentičnu baštinu slavnog vremena našeg naroda.

 

 

Leto je došlo, a mi ubrzo očekujemo razglednicu od Vas, od ovih ili nekih drugih kamenih dragulja koji čekaju na bat Vaših koraka, kako bi ovi, ili neki drugi junaci ponovo dobili zasluženu slavu. Zaslužili su oni.

 

 

I treba nama, više nego ikad, da se prisetimo kakvi smo nekada bili. Možda nešto naučimo…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

__________________________________________________

 

Autor: Miloš Jović 

“Marketing menadžer u sektoru turizma. Osnivač i autor više portala, bavi se pisanjem, istorijom i filozofijom.”

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lips & Heels

online magazin

Pratite nas na društvenim mrežama

RSS RSS

%d bloggers like this: