Fri. Feb 22nd, 2019
Sankt1

Sankt Peterburg – Grad koji budi inspiraciju

Ovoga puta našim čitaocima predstavljamo nešto malo drugačije, a opet tako blisko svima nama. Stara prestonica Rusije nudi toliko skrivenih čari i znamenitosti koje oduzimaju dah. Naš put oko sveta staje u Sankt Peterburg.

 

Kad god spomenemo ovu veličanstvenu i još uvek nedovoljno otkrivenu zemlju, istina je da nam uvek prva napamet padne Moskva. Međutim, drugi najveći grad i centar Lenjingradske oblasti (čiji je i naziv nosio do 1991) jeste centar umetnosti, istorije, književnosti i svojevrstan, autentičan i najverniji spomenik ruske arhitekture i svega onoga što današnja federacija, a nekadašnja carevina i imperija zapravo jeste – možda i najznačajniji centar kulture Evrope i sveta. Poseta ovom gradu apsolutno će zadovoljiti svačiju znatiželju, jer definitivno mnogi o njemu ne znaju mnogo. A ima se šta znati, itekako.

 

Sankt Peterburg osnovan je 1703. pod današnjim imenom, a njegovo osnivanje usko je vezano za cara Petra Velikog, koji je, nameran da stvori velelepnu prestonicu na ušću reke Neve na tada močvarnom zemljištu započeo gradnju “ruskog prozora na Zapad”, kako je tada, po pričama, on gledao na ovaj grad. Ideja cara bila je da izgradi mesto koje ni po čemu neće zaostajati za raskoši tadašnje zapadne Evrope (kojoj je i blizu), pa postati i centar iste. Što mu je, posmatrajući s današnjeg gledišta, itekako uspelo.

 

Izgradnja Sankt Peterburga, pak, zbog svih uslova bila je izuzetno teška a interesantna je i priča da je Petar Veliki u to vreme zabranio izgradnju bilo koje druge građevine, pa je tako praktično svaki kamen bio usađivan u zidine novog grada. Sve do 1721. vođene su borbe sa Švedskom u blizini nove carske prestonice s obzirom da su oni tokom prethodnih decenija boravili na ovoj teritoriji ili oko nje, pa samim tim i tvrdili pravo na nju.

 

Sankt1

 

Zanimljivo je da plemićke porodice isprva nisu želele da se presele u novi grad, ali ih je car na to naterao, pa je nakon toga izgrađeno hiljade kuća, a Sankt Petersburg postao centar razvoja tadašnje Rusije. Po prvi put jedan grad u carevini imao je organizovanu policiju, vatrogasne službe, noćno osvetljenje…

 

Decenijama nakon toga započeo je pravi procvat prestonice Petra Velikog, iz čitave Evrope dovođene su brojne zanatlije, inženjeri koji su ga učinili pravim epicentrom nauke i tehnike, baš kako je na početku on to i zamislio. Međutim, nakon njegove smrti, u vreme carice Ane, interesovanje za “prozor na Severu” više nije bilo tako veliko, a s druge strane carica je ostavila možda i najdublji trag u organizovanju i današnjem izgledu i slavi Sankt Petersburga. Iako je više “preferirala” Moskvu, intenzivno je radila na izmeni ovog grada na Nevi u pravu evropsku metropolu.

 

Sledeće carice, Jelisaveta i Katarina II Velika svojom politikom snažne okrenutosti ka Zapadu takođe su značajno uticale na njegov, možda i najvažniji napredak i doprinos svetu. Onaj u umetnosti, arhitekturi i književnosti. Za vreme prve iznikao je najveći broj monumentalnih zdanja koje i danas krase i čine ovaj grad onim što jeste.

 

Kada je u pitanju Katarina II Velika, ona se uz Petra Velikog smatra najznačajnijom ličnošću za razvoj Sankt Peterburga kao centra prosvetiteljstva, umetnosti i obrazovanja, pa je samo u njeno vreme osnovano 25 akademskih institucija.

 

sankt2Gribojedov kanal

 

Krajem 18. i početkom 19. veka počinje najveći uspon ovog grada i njegov značaj kako za Rusiju, tako i za čitavu Evropu, raste sve do dan danas.

 

Mesta koja morate posetiti

Za svakog istinskog ljubitelja putovanja i spoznaje novih kultura, Sankt Peterburg postaje apsolutno sjajan izbor koji može doneti (i nikada ne odneti) nezaboravne uspomene. S jedne strane tako nama bliska, a opet svoja i izuzetna ruska duša protkana je u samo srce ovog grada i to se vidi na svakom koraku u umetnosti, književnosti, arhitekturi koja je inspirisala najveće umove svojih vremena, a u Sankt Peterburgu su između ostalih rođeni i/ili živeli Igor Stravinski, Pjotr Čajkovski, Mihail Glinka, Aleksandar Puškin, Fjodor Dostojevski, Mihail Gogolj…

 

Grad koji bi možda najbolje opisao “Valcer cveća” Čajkovskog i dan danas čuva duh zaboravljenih vremena, pa će svakog poetu i ljubitelja epohe ovaj grad prosto obuzeti svojom gracioznošću. A ko zna, možda i dati nadahnuće za stvaranje novih remek-dela, baš kao mnogima pre…

 

To će se sigurno desiti pri prvoj šetnji kroz Nevski prospekt, glavnu ulicu Sankt Peterburga koja potiče još iz vremena carske Rusije, a možda je najlepše opisao slavni Gogolj kroz istoimenu priču koja najbolje opisuje da ova četvrt nikada ne spava, a da je noću obaspe posebna čar.

 

 

Na tom putu sigurno će Vam pažnju privući veličanstveno zdanje znano kao Dom knjige, a danas sedište najpopularnije ruske socijalne mreže VKontakte. Ali to je samo deo svega onoga što se nikako, nikako ne da propustiti. Jedan od toga je grandiozni Dvorski trg kao centralni gradski trg nad kojim dominira Petropavlovska tvrđava koja predstavlja svojevrstan istorijski centar kako carskog grada, tako i verovatno čitave Rusije. Dovoljno razloga da je obiđete, ali to je samo deo! Tvrđava je izgrađena na malom rečnom ostrvu u ranom 18. veku, tačnije njena izgradnja datira maltene od prvih godina osnivanja pa sve do 1740.  a tada je zamišljena kao odbrana u Velikom severnom ratu protiv Švedske, iako kod nje nikada nije došlo do ratnih okršaja.

 

Oko same tvrđave dominira Saborna crkva Svetog Petra i Pavla iz istog perioda, a samo jedna od fantastičnih zanimljivosti je da su u njoj sahranjeni svi ruski carevi od Petra I do Aleksandra III, dok je porodica cara Nikolaja II sahranjena u posebnoj kapeli.

 

Vredan posete biće i Zimski dvorac, na čiji pogled će Vam verovatno odmah biti jasno da je poseta ovom gradu zlata vredna. Od 1732. Pa sve do 1917. Ovo je bila službena rezidencija svih ruskih imperatora. U sklopu samog dvorca nalazi se i najveći kulturno-istorijski muzej u Rusiji i jedan od najvećih u svetu, naravno, u pitanju je Ermitaž, jedan od razloga zašto Sankt Peterburg s pravom nazivaju centrom evropske kulture. U čak 6 zgrada na obali reke Neve izložene su zbirke ovog muzeja (najveća dela Pikasa, Da Vinčija, Mikelanđela, Van Goga… samo jedna od mnogih), pa ćete osim pogleda na glavni trg koji oduzima dah, imati prilike nahraniti svoju znatiželju oko toga zbog čega je Sankt Peterburg postao toliko slavan, značajan i važan grad za kako evropsku, tako i svetsku umetnost i kulturu.

 

sankt3

 

Za kraj, ali ne i najmanje značajno, o, ni najmanje. Uživaćete u poseti crkvi Hristovog Vaskrsenja, prelepom predstavniku klasičnog ruskog crkvenog stila. Nakon toga, kao šlag na tortu biće i šetnja uz kanal Gribojedov, ili u pogledu na Univerzitetski kej, Kunstkameru i Petropavlovsku tvrđavu sa obala reke Neve, treće najveće u Evropi.

 

A, ako ste “usput”, nikako ne zaboravite ni Bronzanog konjanika (spomenik Petru Velikom), Isakijevski sabor, Kazanjsku katedralu, Triniti katedralu, zgradu Ruskog admiraliteta, Aleksandrovski Teatar, carsko selo Puškin sa poznatom Jekaterinskom palatom, Trg Lava Tolstoja, Peterhof, brojna pozorišta, teatre, kulturne centre na kojem su još u 18. veku stvarali najveći kompozitori, režiseri, književnici, baš kao i danas…  sve ono što potvrđuje našu preporuku.

 

U Sankt Peterburgu sazdana je čitava evropska kultura, a njegove zidine delo su najvećih svetskih imena, stoga ovaj grad samom svojoj istorijom privlači posetioce s ukusom za najlepše vrste umetnosti i daruje sve što ima, a ima, ogromno bogatstvo. Ako se uskoro odlučite za put, dopustite da to bogatstvo podeli s Vama.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lips & Heels

online magazin

Pratite nas na društvenim mrežama

RSS RSS

%d bloggers like this: